Kiva kun kurkistit kirjahyllyyn!

Hyllyllä on kaksi kirjoittamaani puutarhakirjaa: Katso kukkaa ja Talven perennojen kauneus.
Molemmat kirjat kertovat perennoista hieman uudenlaisesta näkökulmasta – kauneutta ja käytännöllisyyttä unohtamatta.

Kirjojen välistä löydät podcastin taimikasvatuksesta.

 

KATSO KUKKAA! Perennojen estetiikka
Viherympäristöliitto 2017

Mitä kauneus on? Miten syntyy kaunis perennaistutus?

Katso kukkaa! on kirja perennojen ulkomuodosta ja perennaistutuksen esteettisyyden suunnittelusta. Ensimmäisessä luvussa luodaan katsaus perennojen käytön historiaan sekä esitellään intohimoisia perennapersoonia. Tonen luku käsittelee perennaryhmän perustamista ja hoitoa sekä ratkaisujen vaikutusta ryhmän ulkonäköön. Kolmannessa luvussa tutkitaan miltä perennat näyttävät, ja neljännessä luvussa annetaan esimerkkejä lajien yhdistelystä.

Kirja sopii viheralan opiskelijoille, ammattilaisille ja puutarhaharrastajille, kaikille perennakauneuden ystäville.

Kirja on saatavissa Viherympäristöliiton verkkokaupassa.

Kirjasta sanottua

Ehdottomasti yksi parhaista suomalaisista kasvisuunnittelun kirjoista, ellei jopa paras.
Kati Jukarainen, suunnitteluhortonomi, Versoileva-podcast

Mutasen erityinen ansio on – konkreettisten hoito-ohjeiden antamisen ohella – yritys kehittää kasvitieteellisen jaottelun rinnalle esteettistä luokittelua. Sellainen edellyttää omanlaistaan ympäristöherkkyyttä, silmää ja makua yksityiskohdille ja kokonaisuuksille, kulttuuristen ja symbolisten merkkien ja merkitysten tiedostamista. Mutanen johdattaa katsomaan kasvia eli kukkaa, niiden ryhmiä ja puutarhoja monipuolisen erittelevästi ja samalla kokonaismerkitystä hakien. Kukka on itseään enemmän.
Yrjö Sepänmaa, ympäristöestetiikan professori emeritus, Alue ja ympäristö

Kirja on kaivattu uutuus niin kotipuutarhureille kuin ammattilaisillekin. Siitä löytyy kaikki, mitä istutusten suunnittelussa ja hoidossa tarvitsee tietää.
Saila Routio, maisema-arkkitehti, Oma Piha

Tämän kirjan jälkeen ei katso puutarhaa enää entisin silmin.
Päivänpesän elämää -blogi

 

Martat haastaa: Taimien kasvatus
Pohjois-Karjalan Martat

Tämän kirjahyllyn äänikirja on Pohjois-Karjalan Marttojen Martat haastaa -podcastin jakso 1/2023. Juttelemme  Marttojen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksan kanssa keväisistä kasvatuspuuhista.

Pääset kuuntelemaan podcastin täältä:
Martat haastaa – Taimien kasvatus koti-ikkunallaTalven perennojen kauneus
Aurinko Kustannus 2023

Perennoilla on neljä vuodenaikaa. Kevään kasvu ja kesän kukinta ovat vain puoli totuutta, ja kukinnan päätyttyä moni laji paljastaa itsestään uuden puolen. Vihreys vaihtuu ruskeaan ja harmaaseen, muodot pelkistyvät tai hiutuvat utuisen pehmeiksi.

Talven perennojen kauneus pohtii perennojen estetiikkaa ja ekologiaa harvoin tarkastellusta talvisesta näkökulmasta. Voiko kuihtuminen olla kaunista?

Kirja on saatavissa kirjakaupoissa.

Kirjasta sanottua

Kirjan pääteema käsittelee perennojen roolia talvisessa puutarhassa, mutta jos haluat oppia kasvien lisääntymisestä ja siemenistä lähestulkoon mitä vain, tartu tähän kirjaan!  – – Kirja on visuaalisesti kaunis, kuvat ovat tunnelmallisia ja teksti on informaatiopitoisuudestaan huolimatta usein suorastaan filosofista.
Susan Wilander, toimittaja, kirjailija
Lue arvostelu kokonaan täältä

Kesäiseen kukkaloistoon keskittynyt lukija saattaa teokseen perehtyessään todeta, ettei ole talvisen puutarhan kauneutta nähnyt, koska ei ole osannut sitä katsoa. – – Kuihtumisen kauneutta käsittelevässä luvussa herätellään lukijaa pohtimaan kauneuskäsityksiä. Ymmärrys kasvien elinkeirron vaiheista voi muuttaa katsojan näkemystä kauneudesta ja vaikuttaa sen kokemiseen.
Liisa Hyttinen, päätoimittaja, Viherympäristö